My Cart

Apakah Collagen dan Manfaat Tambahan Kolagen

Apa itu Collagen?

Kolagen membentuk 30 peratus protein dalam badan kita dan 70 peratus protein dalam kulit kita. Terima kasih kepada kolagen, mereka membantu cahaya kulit kita, bersinar rambut dan kuku kekal kuat.

Terdapat banyak jenis kolagen oleh 80-90 peratus daripada mereka tergolong dalam jenis I, II dan III yang mempunyai struktur dan fungsi yang berlainan.

Dengan umur, badan menghasilkan kurang kolagen yang melemahkan struktur kulit yang membuat kedutan. Selepas menopaus, wanita mengalami pengurangan dramatik dalam sintesis kolagen yang mengakibatkan kadar penuaan lebih cepat.

Apa Kerugian Kolagen?

Terdapat beberapa faktor yang boleh mengurangkan tahap kolagen dalam badan.

Penuaan - Proses penuaan menghasilkan kurang kolagen dalam tubuh dari masa ke masa.

Sunlight - Sinar ultraviolet dalam cahaya matahari merosakkan kolagen dalam dermis yang membentuk kedutan.

Penggunaan gula tinggi - Pemakanan gula yang tinggi akan merosakkan protein berdekatan yang menjadikan kolagen kering, rapuh dan lemah.

merokok - Banyak bahan kimia dalam asap tembakau merosakkan kolagen dan elastin dalam kulit. Nikotin juga menyempitkan saluran darah pada lapisan luar kulit.

Gangguan autoimun - Sesetengah gangguan autoimun menyebabkan antibodi untuk menargetkan kolagen.


Manfaat Mengambil Tambahan Kolagen

Suplemen kolagen dapat membantu menambah kolagen ke diet harian mereka.

Kebanyakan suplemen kolagen menggunakan kolagen hidrolisis atau kolagen peptida yang lebih mudah untuk menyerap dan menggunakan badan.

Terdapat beberapa manfaat kesihatan yang menawarkan suplemen kolagen seperti:

1. Meningkatkan Kesihatan Kulit

Kolagen adalah komponen utama kulit. Ia membantu dalam menguatkan kulit, meningkatkan keanjalan dan penghidratan kulit.

Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa kolagen peptida membantu memperlahankan penuaan kulit dengan mengurangkan kedutan dan kekeringan

Dalam satu kajian, wanita yang mengambil suplemen kolagen 2.5-5 gram kolagen setiap hari selama lapan minggu mengalami kekeringan kulit yang kurang dan peningkatan keanjalan kulit yang ketara.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23949208

2. Kesihatan Rambut dan Kuku

Mengambil kolagen membantu dalam pertumbuhan kuku, menguatkan kuku dan pertumbuhan rambut.

Dalam satu kajian, wanita yang mengambil suplemen kolagen 2.5 gram kolagen setiap hari dipromosikan a peningkatan kadar pertumbuhan kuku 12 dan penurunan peratusan 42 dalam kekerapan pecah kuku.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28786550

3. Tulang dan Kesihatan Bersama

Tulang terbuat dari kolagen yang memberi mereka struktur dan kekuatan.

Seperti yang kita usia, pengeluaran kolagen berkurangan serta jisim tulang yang boleh menyebabkan osteoporosis.

Dalam satu kajian, Wanita mengambil kolagen 5 setiap hari mempromosikan increase density mineral tulang oleh 4.2 peratus dalam tulang belakang dan 7.7 peratus dalam leher femoral.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5793325/

Kolagen juga boleh mengekalkan rawan dan membantu mengurangkan kesakitan sendi.

Dalam satu kajian, Orang dewasa mengambil gram kolagen 10 setiap hari mempunyai pengurangan yang signifikan dalam kesakitan sendi dan boleh melakukan aktiviti fizikal dengan lebih baik.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18416885

4. Massa otot dan berat badan

Tisu otot terdiri daripada kolagen yang menjadikan otot kuat.

Dalam satu kajian, Lelaki mengambil kolagen 15 setiap hari mempunyai jisim otot dengan ketara dan penurunan massa lemak.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4594048/

5. Kesihatan jantung

Kolagen memberikan struktur kepada arteri yang merupakan saluran darah yang membawa darah dari jantung anda ke seluruh tubuh. Tanpa kolagen yang cukup, arteri boleh menjadi lemah dan rapuh yang berpotensi boleh menyebabkan serangan jantung dan strok.

Dalam satu kajian, Orang dewasa mengambil gram kolagen 16 setiap hari berpengalaman luas pengurangan ukuran kekakuan arteri dan pengurangan LDL (kolesterol jahat).

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5429168/

Ramai orang tahu suplemen kolagen untuk sifat kecantikan mereka yang meningkatkan kesihatan kulit dengan mengurangkan kedutan dan kekeringan serta membantu kuku dan pertumbuhan rambut.

Walau bagaimanapun, suplemen kolagen juga boleh meningkatkan jisim otot, mencegah kehilangan tulang, melegakan sakit sendi dan memperbaiki saluran darah.

Walaupun terdapat makanan yang mengandung kolagen, suplemen kolagen adalah mudah untuk menambah kolagen pada diet anda. Mereka umumnya selamat dan mudah digunakan yang pasti patut dicuba!

Tinggalkan komen anda

Komen perlu diluluskan sebelum muncul